Eduskuntatalo

Kuinka pääsee eduskuntaan? Sutelan ovista.

Vuonna 2014 saimme puhelun, jossa tiedusteltiin, että korjaammeko ulko-ovia. Kyseessä olivat eduskuntatalon ovet! Lopulta kunnostimme Suomen mahtavimmassa ja arvovaltaisimmassa remontissa satoja ovia niin ulkoa kuin sisältäkin. Teimme myös rikkoontuneiden tilalle parikymmentä uutta. Huipentumana konservoimme erityisen hienoja puu-upotuksin koristeltuja inartsiaovia sekä palautimme puhemiehen loimukoivuovien alkuperäisen loiston.

Vuonna 2014 Jussi Sutelan puhelin soi. Naishenkilö tiedusteli: ”Olen kuullut, että osaatte korjata ulko-ovia. Että korjaisitteko?”

Jussi empi ja kertoi, että yritys keskittyy enemmän uusien ovien tekemiseen. Soittaja jatkoi kuitenkin sitkeästi: ”Näin meille on kerrottu, mutta onnistuisiko kuitenkin?”

”No, montako ovea?”, Jussi kysyi.

”Kaikki Eduskuntatalon puuovet.”

Kävi ilmi, että kyseessä oli Suomen mahtavin ja arvovaltaisin remontti: lähes 300 miljoonaa euroa maksava eduskunnan kiinteistöjen peruskorjaus, jonka on määrä valmistua ensi syksynä. Pääurakoitsijan ostopäällikkö oli etsimässä puuseppää, joka osaisi kunnostaa Eduskuntatalon 350 ovea ja tehdä rikkoutuneiden tilalle parikymmentä uutta. Lisäksi toisessa kerroksessa oli 40 erityisen hienoa, puu-upotuksin koristeltua intarsiaovea, joista valtaosa oli pariovia. Ne oli määrä konservoida. Yhteensä Eduskuntatalossa oli 80 erilaista ovimallia.

”Kun etsimme konservaattoria yhteistyöhön kanssamme, emme etsineet konservaattoria vaan Euroopan parasta konservaattoria. Löysimme ranskalaisen Yannic Chastangin, jolla oli verstas Lontoossa ja näytöt mm. Pariisin Louvresta. Hän tuli Liminkaan ja konsultoi sekä opetti meitä.”

Osana kunnon kartoitusta ovet vietiin röntgenkuvaan, jotta niiden ytimen kunto saatiin selville. Kaikkien yllätykseksi puu oli vahingoittumaton ja lisäksi saumat olivat täysin ehjät.

”Ehdotimme, että kosmeettisen puhdistuksen ja korjailun sijaan ovet pitäisi palauttaa alkuperäiseen loistoonsa poistamalla 80-luvulla lisätty synteettinen lakka ja lakkaamalla ovet uudelleen luonnonlakka sellakalla.”
Näin tehtiin, ja nyt puhemies kulkee arvoisikseen konservoiduista, vaalean loimukoivupinnan paljastaneista ovista.

Oviemme vetimet ja saranat valmistetaan lähestulkoon naapurissa, Teollisuuden Monipalvelu TMP:llä. Sutelan valikoimassa on muutamia itse suunnittelemiamme malleja, mutta heloja voidaan teettää myös tarpeen mukaan. Käytännössä asiakas saa koko paketin valmiina saman katon alta. Eduskuntatalon ovia varten teetettiin saranat vanhoissa ovissa käytetyn mallin mukaan.